Sherry-kolmio: Cadiz ja Jerez, 17-22.10.2015

Kulttuuriyhdistys Kaleva teki retken ”sherrykolmion” viiteen kaupunkiin - Cádiziin, Sanlúcar de Barramedaan, Jerez de la Fronteraan, Puerto de Santa Mariaan ja Medina Sidoniaan.

Cádiz oli ennen ajanlaskun alkua saari ja ihmiset asuivat veneissä. Kaupungin ensimmäiset rakennukset olivat temppeleitä ja vasta roomalaiset rakensivat kaupungin suunnitelmallisesti. Sitten karthagolaiset melkein tuhosivat kaupungin. Myöhemmin paikalle asettuneet visigootit, muslimit ja kristityt rakensivat raunioiden päälle uutta. Cádiz, ”pieneksi hopeamaljaksi” kuvattu niemenkärki on ollut strategisen sijaintinsa vuoksi mukana monissa Espanjan historian merkittävissä tapahtumissa.

Cadiziin nähtävyyksistä kannattaa mainita Casa de Obispo-museo. Uusi Katedraali – Catedral Nueva on Espanjan suurin ja sen kryptasta löytyy mm. säveltäjä Manuel Fallan hauta. Hänelle on omistettu kaupungin neo-mudéjar tyylinen teatteri Gran Teatro Falla. Museo de Cádiz pitää sisällään arkeologisia löytöjä ja maalauksia (mm. Rubens, Murillo ja Zurbarán), Plaza de Españalla on vuoden 1812 perustuslain, La Pepan, muistomerkki. Museo de la Cortes esittelee samaa aihetta lisää. Cádiz tunnetaan myös hulppeista karnevaaleistaan.

Sanlúcar de Barrameda. Kaupungin oletetaan olleen Tartessoksen asutusaluetta, mutta tästä Guadalquivir-joen suistoa v. 1200-500 ekr asuttaneesta heimosta on säilynyt hyvin vähän tietoa. Asutus jatkui foinikialaisten ja roomalaisten saavuttua seudulle. Alueelta saatiin luonnonvaroja kauppatavaraksi. Se oli myös rehevää viljelysmaata.

Kaupungin herruuden sai v.1297 Alonso de Guzman El Bueno palkkioksi palveluksistaan kuninkaalle. Espanjan vanhimman aatelissuvun, Medina Sidonian herttuat ovat hänen jälkeäisiään. Nykyään suku varovasti myöntää esi-isällään olleen muslimitaustan.

Guadalquivir-joen suulla sijaitseva Sanlucár oli mainion sijantinsa vuoksi strateginen lähtöpiste löytöretkeilijöille. Kolumbus lähti täältä kolmannelle Amerikan purjehdukselleen v. 1498. Toinen tunnettu purjehtija Ferdinand Magalhaes lähti Sanlúcarista ensimmäiselle maailmanympäripurjehdukselle viiden laivan voimin v. 1519. Tältä matkalta palasi vain yksi laiva v. 1522 kapteeni Juan Sebastián Elcanon ohjaamana. Nykyään Sanlúcar elää turismilla ja on kuuluisa merenelävistä sekä Manzanilla-viinistä, joka on yksi kuivan sherryn laji.

Jerez de la Frontera. Flamenco, Andalucian tanssivat hevoset ja sherry ovat Jerezin vetonauloja. Kaupungin nimessä ”de la Frontera” kertoo sen olleen jossain vaiheessa kristittyjen ja muslimien hallitsemien alueiden välinen rajakaupunki. Silloiset sodat olivat usein asemasotia, joissa taisteluista sovittiin ennakkoon ja joskus sovinto syntyi jo ennen taistelua. Toisinaan piirityksestä tuli pitkä ja viereen saattoi syntyä toinen kaupunki.

Jerez de la Fronteran näyttävimmät rakennukset ovat renesanssin aikainen goottilaistyylinen San Salvador -katedraali sekä 1000-luvulta peräisin oleva maurilainen Alcázar-linnoitus.  Pakollinen nähtävyys esityksineen on hevosareena Real Escuela del Arte Ecuestre.

Useat sherrytalot ovat brittien perustamia. Taustana ovat uskonnolliset erimielisyydet Englannissa 1500-luvulla. Katoliset britit purjehtivat Espanjaan katolisen kirkon helmaan jouduttuaan kotimaassaan Henrik VIII:n epäsuosioon. Kun sherry tuolloin oli suosittu juoma monissa Euroopan hoveissa, oli pakolaisille liikeidea valmiina. Sherryyn lisätään pieni määrä alkoholia viinin jälkikäymisen estämiseksi. Tämä mahdollisti kuljetuksen tuotteen pilaantumatta aikoina, jolloin kuljetuslämpötiloihin ei voitu vaikuttaa.

Medina Sidonian kaupungin korkea sijainti on ollut ideaalinen puolustuksen kannalta. Asutusta paikalta on löytynyt 3000 vuoden ajalta. Kaupunkia ovat asuttaneet foinikialaiset, roomalaiset ja myöhemmin maurit. Vuonna 1455 Medina Sidonian herttuat saivat kaupungin herruuden ja toivat sinne vaurautta ja vaikuttivat osaltaan siihen, että tuhansien vuosien takaista historiaa on yhä nähtävänä.

Kaupungin korkeimmalla paikalla sijaitsee puolustuslinnoitus, jolta avautuu upea näköala ympäristöön. Alkuperäisellä roomalaisella linnoituksella on ikää n. 2200 vuotta. Maurit muokkasivat sitä omaan kuosiinsa ja Medina Sidonian herttuat korottivat muureja lisää. Lopullinen vahvistus tehtiin ranskalaismiehityksen aikana. Linnoitukselta johtaa kaupunkiin roomalainen pääkatu, jonka varrella on nähtävänä muinaisen viemäriverkoston kaariholvit. Näkemisen arvoisia ovat myös kaunis perinnemuseo ja Santa Maria Mayor la Coronadan kirkko, joka on tavan mukaan rakennettu moskeijan päälle. Kirkon alttaritaulu on upeasti veistetty. Kristuspatsas on taiteilja Pedro Roldánin työ vuodelta 1679.

Perillä vielä silloin sateettomassa Cadizissa
Mahtava Rooman valtakunta jätti merkkinsä kaikkialle suurvallan alueille
Hannu katselee Cadizin vanhoille taloille tyypillisiä tähystystorneja
Katedraali
Torneista tähyiltiin uuden mantereen alueelta palailevia aarrelaivoja
Maurilaisuus näkyy Andalucian kaupungeissa
Jerez on maailman sherryn tuotannon keskus ja englantilaisten "kihdin lähde".
Pöytä on katettu ja nautittava annos on takana olevissa tynnyreissä
Jerez: Sherry tuotti Bodegoiden omistajille varallisuutta, joka näkyy katukuvassa.
Kaija Medina Sidonian herttuoiden palatsin puutarhasa Sanlucar de Barramedassa
San Lucar de Barrameda: Medina Sidonian palatsi
San Lucar de Barrameda: Medina Sidonian palatsi
San Lucar de Barrameda: Medina Sidonian palatsi
San Lucar de Barrameda
San Lucar de Barrameda
Ilman sadetta Medina Sidoniasta olisi ollut upeat näköalat Jerziin ja Cadiziin
Arja roomalaisella kadulla Medina Sidoniassa